ReTuned

Återvinning och återanvändning - ReTuned!

ReTuned återvinner och återanvänder hemelektronik, hushållsmaskiner och köksredskap i samarbete med återbruksgallerian Minimossen och Vasaregionens avfallshanteringsbolag Stormossen Ab.  

Så ifall du har hemelektronik eller köksredskap som du inte har användning för längre och tänkt ”kasta bort” så tar vi emot dessa och hjälper dig att med gott samvete göra dig av med sakerna med vetskapen om att vi återanvänder dina prylar och ger dem ett nytt liv i ett nytt hem.

“Supporting Sustainability”

Återanvändning

ReTuned vill vara med på denna resa och jobba för att en allt större del av avfallet återanvänds och varornas livslängd förlängs. Genom vår insats kan vi istället för att återvinna och skrota varor istället återanvända och redesigna saker, i vårt fall då hemelektronik, hushållsmaskiner och  köksredskap.  Därför är vi också en del av återbruksgallerian Minimossen, där avfall som annars skulle gå till återvinning tas bort ur återvinningskedjan, repareras eller servas och putsas och återsäljs till nya kunder och användare.

Visste du att…

År 2025 ska Finland återvinna 55 procent av det kommunala avfallet, och hela 65 procent år 2035? En effektiv separaring och insamling av avfall är nödvändig för att höja återvinningsgraden, men man kan gå ett steg längre och förlänga varors livslängd genom att återdesigna eller återanvända saker som ännu går att rädda.

Vi gillar återanvändning av hemelektronik

1

Återanvändning - Reuse

Man återanvänder saker i befintlig form

2

Återskapande - Redesign

Att designa om och göra nytt av befintliga saker

3

Återvinning - Recycle

Att återvinna innebär att saker bryts ned eller krossas / mals ner för att sedan användas som nytt råmaterial i nya produkter

Om oss

Vår Story

ReTuned grundades våren 2021 genom att företaget gick in för ett större fokus på hållbarhet och cirkulärekonomi genom återanvändning och återbruk samt försäljningng av produkter och tjänster relaterat till detta. Tidigare var det mest fokus på kniv- och redskapsslipningstjänster samt försäljning av återanvända knivar och redskap. Vårt motto eller slogan är att understöda hållbarhet ”Supporting Sustainability” i allt det vi gör.

Vårt motto är att understöda hållbarhet ”Supporting Sustainability” i allt det vi gör.

Vi brinner för

Man kan säga att min företagarbana började genom att jag leasade min sons knivslipningsverksamhet My Edge och genom detta kom jag i ett tidigt skede i kontakt med Stormossen och planerna på att starta en återbruksgaleria i Vasa. Vi kom snabbt fram till att knivslipning skulle passa mycket väl in i konceptet. Rätt fort efter detta sommaren 2020 tog jag steget in i återvinnings och cirkulärekonomibranschen som jag alltid brunnit för – man kan säga att vi i familjen sparat en stor peng genom mitt intresse för återanvändning. I dagens läge ansvarar Retuned i samarbete med Stormossen och Minimossen för återbruk av hemelektronik och hushållsartiklar. Fortsättningsvis jobbar vi med knivslipning under brandet My Edge och man kan enkelt lämna in sina knivar och redskap för slipning vid Minimossen.

Vi ses på Minimossen!
Tina Österholm

minimossen logo

ReTuned säljer återanvända hushållsmaskiner, köksredskap, hemelektronik samt knivslipningstjänster via Minimossen, som är den första återbruksgallerian i Finland. Vid Minimossen säljs noga utvalda återanvända saker. ”Minimossen är guldgruvan för dig som söker kärleksfullt omhändertagna saker med attityd. Hos oss kan du shoppa på ett smart och hållbart sätt. Avfallsbolaget Stormossen är initiativtagare till Minimossen.”

Samarbetet med Stormossen och Minimossen

Vi jobbar i nära samarbete med Stormossens återvinningsstationer och tar vara på hemelektronik och hushållsartiklar som går att återanvända. Vi testar sen produkterna att de fungerar, utför serviceåtgärder och putsar slutligen upp produkterna för försäljning. Sen säljs de via Minimossen där ReTuned hyr ett butiksutrymme samt via ReTuneds webshop. 

Så ifall du har hemelektronik, hushållselektronik eller kökssredskap som du inte har användning för längre och tänkt ”kasta bort” så tar vi emot dessa och hjälper dig att med gott samvete göra dig av med sakerna med vetskapen om att vi återanvänder dina prylar och ger dem ett nytt liv i ett nytt hem. Du kan lämna in elektronik och hushållsartiklar till oss vid Minimossens återbruksgalleria, Myrvägen 1 i Storviken / Vasa eller vid Vasa återvinningsstation, Sampogatan 2 i Dragnäsbäck / Vasa.

Varje pryl är unik

Våra produkter & tjänster

I en cirkulär ekonomi går nästan inget till spillo. Produkter håller länge, vi reparerar, lagar och återanvänder dem, och när de måste kastas går de till återvinning och materialen används på nytt så mycket som möjligt. Mängden avfall minskar. Alla stadier, både konsumtion och vad som händer efter konsumtion är viktiga i en cirkulär ekonomi.

kökssredskap retuned

Köksredskap

Här kan du fylla ditt kök och fynda bland köksredskap såsom kastruller, termosar, stekpannor, bestick, skålar samt en egen avdelning med nyslipade knivar. Både nytt och vintage! Hyllorna är välfyllda – kom och gör ditt fynd!

laptop återbruk

Hemelektronik och belysning

Här finns det mycket att välja mellan och nästan allt du kan behöva – både nytt och vintage. Kom och hitta ditt fynd bland TV:n, stereon, radion, högtalare, lampor, kaffe- och vattenkokare, mikrovågsugnar, brödrostar, datortillbehör oad.

knivslipnng

Knivslipning

En grundslipning av dina knivar rekommenderas minst en gång om året beroende på kvalitén på dina knivar och hur mycket du dagligen använder knivarna. Du kan lämna in dina knivar vid Minimossen eller beställa via vår webshop (webshop på kommande).

MyEdge logo

Knivslipning

Vårt löfte till dej:

Vi erbjuder en mycket flexibel och högklassig tjänst där varje steg görs för hand. Kvaliteten av arbetet kontrolleras flera gånger under processen. Efter att vi slipat din kniv, yxa eller annat redskap kommer arbetet att kännas mycket lättare.

Vid vässningen används maskinell slipning, där vi slipar knivarna med ett tiotal olika grovlekar på slipverktyget för att nå ettså fint och hållbart resultat som möjligt. 

Så fungerar vår knivslipning
  • Alla knivar har olika unika egenskaper och behöver därför behandlas på olika sätt. Det kan vara modell, användningsområde och ståltyp som skiljer sig från kniv till kniv. Detta gör att det alltid behövs en erfaren slipmästare att göra en bedömning över slipbehovet före man börjar vässa. Beroende på användningsområde skall vinkeln vara på ett visst sätt, beroende på stålets hårdhet måste man anpassa sliptekniken och olika hack och sprickor kräver ibland att man måste börja arbeta fram en ny egg från grunden. 

 

  • Sen måste man helt enkelt känna sig fram på kniven för att veta när den är perfekt slipad!
  • En skarp och riktigt vass kökskniv är viktig av många anledningar. Den kanske viktigaste är att det är betydligt enklare att tillaga mat med en vass kniv. Snitten blir bättre och snyggare och det krävs mindre ansträngning att hacka och skära. Matlagningen blir helt enkelt ”ROLIGARE” Sist men inte minst, ett vasst redskap är ett säkrare redskap att arbeta med.

 

BESTÄLLNING, INLÄMNING OCH AVHÄMTNING:

 Beställningen inlämnas och hämtas vid MyEdge-Forsnersvägen 19 eller
vid Minimossen–Myrvägen 1 i Vasa. Beställning via webshop på kommande!
Lämna gärna in knivarna och redskapen i påse eller papperspaket.
Skriv ert namn, er adress och telefonnummer på beställningsformuläret
samt antal knivar och redskap som ni önskar vässa enligt prislista.
Större beställningar enligt offert! 

Besök oss på sociala medier!

ReMemoria™

RENGÖRING OCH TVÄTT AV GRAVSTENAR

Vi rengör, tvättar och sköter om gravstenen på plats, vilket sparar tid, pengar och miljö.
Genom regelbunden vård och rengöring av gravstenen kan gravplatsen förbli i bra skick i decennier. Det är bra att rengöra en gravsten ca vart femte år

Visste du att…

Vi sköter också om tändning av gravljus och blommor till anhörigas gravar på begravningsplatser i Vasa och nära omnejd.

ReMemoria™ är en samtjänst producerad av ReTuned (FO-nummer 3195497-4) och Wasa Skate Corner (1708359-4).

Vad vi gör:

1

Rengöring

Vi rengör gravstenen från all beläggning, lave och mossa.

2

Tvättning

Vi tvättar stenen varsamt, både maskinellt och för hand.

3

Polering

Vi polerar stenens slipade ytor för att få bästa finish och ett nytt fint utseende.

4

Ekologiska tvättmedel

Vi använder milda och ekologiska tvättmedel som sparar på miljön och inte skadar planterade blommor vid gravstenen.

5

Förgyllning av bokstäver

Om så önskas fyller vi bokstäverna med guld eller silverfärg där laven ätit bort delar av texterna.

rememoria kontaktuppgifter

Resultatet av vår rengöring och polering

Besök oss på sociala medier!

”I en cirkulär ekonomi går nästan inget till spillo. Produkter håller länge, vi reparerar, lagar och återanvänder dem, och när de måste kastas går de till återvinning och materialen används på nytt så mycket som möjligt. Mängden avfall minskar. Alla stadier, både konsumtion och vad som händer efter konsumtion är viktiga i en cirkulär ekonomi. 

Världen är ungefär 9 procent cirkulär. Det betyder att nio procent av de råvaror som mineraler, metaller och biomassa som används inom världsekonomin återvinns varje år. För en hållbar värld och för att vi ska kunna nå klimatmålen behöver mer återvinnas.” -Svenska naturskyddsföreningen-

Vår butik

Besök ReTuneds butik på återbruksgallerian Minimossen eller webshop och se hur du kan bidra till att höja återbruksgraden bland hemelektroik och köksredskap genom att återanvända produkter! 

BUTIKEN

Myrvägen 1
65230 Vasa
Finland

KONTAKTA OSS

Tfn: +358 41 4630 777

Epost: info@retuned.fi

ÖPPETTIDER

MÅ-FRE  09:00 – 16:00

LÖ 10:00 – 14:00

taklampa_beige bargr_webb
kanna_beige_webb
slipade knivar

Att tänka på vid köp av hemelektronik, och köksredskap

Att tillverka ny hemelektronik, hushållsmaskiner och köksredskap påverkar miljön i stor utsträckning. Elektronik produceras och konsumeras i en allt snabbare takt och bidrar i allt större grad till skadliga miljöeffekter. Därför är det bra att överväga alternativ till att köpa nytt.

Ska du köpa nytt så försök köpa produkter med så lång livslängd som möjligt så behöver du köpa färre nya produkter. Då minskar utsläppen liksom användningen av råvaror.

Vid köp av hemelektronik, hushållsprodukter och vitvaror lägg märke till energiförbrukningen och ifall råmaterial som använts i produkten är återvunnen på nåt sätt.

Fundera på ditt egentliga behov innan du köper nytt. Överväg om det finns alternativ som att låna av någon, köpa begagnat eller att reparera din produkt.

Besök ReTuneds butik på återbruksgallerian Minimossen eller vår webshop och se hur du kan bidra till att skjuta återvinningscykeln på framtiden genom att istället återanvända produkter! 

“Supporting Sustainability”

Kontakta oss

tina österholm