ReTuned

Återvinning och återanvändning - ReTuned!

ReTuned återvinner och återanvänder hemelektronik, hushållsmaskiner och köksredskap i samarbete med återbruksgallerian Minimossen och Vasaregionens avfallshanteringsbolag Stormossen Ab.  

Så ifall du har hemelektronik eller köksredskap som du inte har användning för längre och tänkt ”kasta bort” så tar vi emot dessa och hjälper dig att med gott samvete göra dig av med sakerna med vetskapen om att vi återanvänder dina prylar och ger dem ett nytt liv i ett nytt hem.

“Supporting Sustainability”

Återanvändning

ReTuned vill vara med på denna resa och jobba för att en allt större del av avfallet återanvänds och varornas livslängd förlängs. Genom vår insats kan vi istället för att återvinna och skrota varor istället återanvända och redesigna saker, i vårt fall då hemelektronik, hushållsmaskiner och  köksredskap.  Därför är vi också en del av återbruksgallerian Minimossen, där avfall som annars skulle gå till återvinning tas bort ur återvinningskedjan, repareras eller servas och putsas och återsäljs till nya kunder och användare.

Visste du att…

År 2025 ska Finland återvinna 55 procent av det kommunala avfallet, och hela 65 procent år 2035? En effektiv separaring och insamling av avfall är nödvändig för att höja återvinningsgraden, men man kan gå ett steg längre och förlänga varors livslängd genom att återdesigna eller återanvända saker som ännu går att rädda.

Vi gillar återanvändning av hemelektronik

1

Återanvändning - Reuse

Man återanvänder saker i befintlig form

2

Återskapande - Redesign

Att designa om och göra nytt av befintliga saker

3

Återvinning - Recycle

Att återvinna innebär att saker bryts ned eller krossas / mals ner för att sedan användas som nytt råmaterial i nya produkter

slipade knivar

Att tänka på vid köp av hemelektronik, och köksredskap

Att tillverka ny hemelektronik, hushållsmaskiner och köksredskap påverkar miljön i stor utsträckning. Elektronik produceras och konsumeras i en allt snabbare takt och bidrar i allt större grad till skadliga miljöeffekter. Därför är det bra att överväga alternativ till att köpa nytt.

Ska du köpa nytt så försök köpa produkter med så lång livslängd som möjligt så behöver du köpa färre nya produkter. Då minskar utsläppen liksom användningen av råvaror.

Vid köp av hemelektronik, hushållsprodukter och vitvaror lägg märke till energiförbrukningen och ifall råmaterial som använts i produkten är återvunnen på nåt sätt.

Fundera på ditt egentliga behov innan du köper nytt. Överväg om det finns alternativ som att låna av någon, köpa begagnat eller att reparera din produkt.

Besök ReTuneds butik på återbruksgallerian Minimossen eller vår webshop och se hur du kan bidra till att skjuta återvinningscykeln på framtiden genom att istället återanvända produkter! 

“Supporting Sustainability”

Varje pryl är unik

Våra produkter & tjänster

I en cirkulär ekonomi går nästan inget till spillo. Produkter håller länge, vi reparerar, lagar och återanvänder dem, och när de måste kastas går de till återvinning och materialen används på nytt så mycket som möjligt. Mängden avfall minskar. Alla stadier, både konsumtion och vad som händer efter konsumtion är viktiga i en cirkulär ekonomi.

kökssredskap retuned

Köksredskap

Retuned logo

Här kan du fylla ditt kök och fynda bland köksredskap såsom kastruller, termosar, stekpannor, bestick, skålar samt en egen avdelning med nyslipade knivar. Både nytt och vintage!

Hyllorna är välfyllda – kom och gör ditt fynd!

laptop återbruk

Hemelektronik och belysning

Retuned logo

Här finns det mycket att välja mellan och nästan allt du kan behöva – både nytt och vintage. Kom och hitta ditt fynd bland TV:n, stereon, radion, högtalare, lampor, kaffe- och vattenkokare, mikrovågsugnar, brödrostar, datortillbehör oad.

knivslipnng

Knivslipning

MyEdge logo

En grundslipning av dina knivar rekommenderas minst en gång om året beroende på kvalitén på dina knivar och hur mycket du dagligen använder knivarna.

Du kan lämna in dina knivar vid återbruksgallerian Minimossen på adressen Myrvägen 1 i Vasa.

rememoria kontaktuppgifter

Gravstenstvätt

ReMemoria logo

Vi rengör, tvättar och sköter om gravstenen på plats, vilket sparar tid, pengar och miljö. Genom regelbunden vård och rengöring av gravstenen kan gravplatsen förbli i bra skick i decennier.

Det är bra att rengöra en gravsten ca vart femte år.

Vår butik

Besök ReTuneds butik på återbruksgallerian Minimossen eller webshop och se hur du kan bidra till att höja återbruksgraden bland hemelektroik och köksredskap genom att återanvända produkter! 

BUTIKEN

Myrvägen 1
65230 Vasa
Finland

KONTAKTA OSS

Tfn: +358 41 4630 777

Epost: info@retuned.fi

ÖPPETTIDER

MÅ och FRE 10–17
TI–TO 10–17.30
LÖ 11–15

FÖLJ OSS